קריסטל מט'

השלבים של "חוויית" המט'

1) הסוטול – סוטול הוא התגובה הראשונית שהמשתמש מרגיש כשהוא מעשן או מזריק מטאמפטמין. בזמן הסוטול, הלב של המשתמש פועם בקצב מואץ, וחילוף החומרים,1 לחץ הדם והדופק מתגברים מאוד. שלא כמו הסוטול שמיוחס לקראק-קוקאין, אשר נמשך בערך 2 עד 5 דקות, הסוטול של המטאמפטמין יכול להימשך עד 30 דקות.

2) ה-"היי" – לאחר הסוטול מגיע ה-"היי", שלפעמים נקרא "הכתף". במהלך ה-"היי", המשתמש מרגיש לעתים קרובות נמרץ יותר באופן אגרסיבי והופך לווכחן, קוטע את דברי אחרים ומסיים את המשפטים שלהם. ההשפעות האשלייתיות יכולות להביא לידי כך שהמשתמש מתמקד עמוקות בפריט לא חשוב, כגון לנקות את אותו החלון שוב ושוב במשך כמה שעות. ה-"היי" יכול להימשך 4 עד 16 שעות.

3) הבולמוס – בולמוס זהו מצב של שימוש לא מבוקר בסם או באלכוהול. מילה זו מתייחסת לדחף של המשתמש לשמור על ה-"היי" על-ידי עישון או הזרקה של עוד מטאמפטמין. הבולמוס יכול להימשך 3 עד 15 ימים. במהלך הבולמוס, המשתמש הופך להיפראקטיבי גם מבחינה מנטלית וגם מבחינה גופנית. בכל פעם שהמשתמש מעשן או מזריק עוד מהסם, הוא חווה סוטול נוסף אבל קטן יותר, עד שבסוף, אין יותר סוטול ואין יותר "היי".

4) קריז – המשתמש במטאמפטמין הוא מסוכן ביותר כשהוא חווה את שלב ההתמכרות שנקרא "קריז" – מצב שמגיע בסופו של הבולמוס של הסם כשהמטאמפטמין אינו מספק יותר סוטול או "היי". כאשר הוא אינו מסוגל להקל על תחושות הריקנות וההשתוקקות האיומות, המשתמש מאבד את תחושת הזהות שלו. גירוד עז הוא דבר שגרתי והמשתמש יכול להיות משוכנע שחרקים זוחלים מתחת לעור שלו. מאחר והוא אינו מסוגל לישון במשך כמה ימים, המשתמש נמצא לעתים קרובות במצב פסיכוטי לחלוטין וחי בעולם משלו, שומע ורואה דברים שאף אחד אחר לא יכול להבחין בהם. ההזיות שלו כל-כך ברורות שהן נראות לו אמיתיות, וכשהוא מנותק מהמציאות, הוא יכול להפוך לאלים ומסוכן לעצמו ולאחרים. הפוטנציאל לפגיעה עצמית הוא גבוה.

5) ההתמוטטות – למשתמש במצב של בולמוס, ההתמוטטות מתרחשת כשהגוף מפסיק לתפקד ואינו יכול להתמודד עם ההשפעות של הסם שמכניעות אותו; התוצאה של זה היא פרק שינה ממושך של האדם. אפילו המשתמש האלים ביותר הופך להיות כמעט חסר חיים במהלך ההתמוטטות. ההתמוטטות יכולה להימשך יום אחד עד 3 ימים.

6) הנגאובר של מט' – לאחר ההתמוטטות, המשתמש מתעורר במצב חמור, מורעב, מיובש ומותש לחלוטין באופן פיזי, מנטלי ורגשי. המצב הזה נמשך בדרך כלל בין 2 ל-14 ימים. זה מוביל להתמכרות כפייתית, כיוון "שהפתרון" לכל הרגשות האלה הוא לקחת עוד מט'.

7) גמילה – בדרך כלל 30 עד 90 ימים יכולים לעבור לאחר השימוש האחרון בסם לפני שהמכור מבין שהוא חווה גמילה. תחילה, הוא נכנס לדיכאון ומאבד את האנרגיה שלו ואת היכולת לחוות הנאה. אחר כך מגיעה התשוקה למנות נוספות של מטאמפטמין, והמכור הופך לעתים קרובות לבעל מאפיינים אובדניים. כיוון שהגמילה ממט' היא כואבת וקשה באופן קיצוני, מרבית המשתמשים חוזרים לסורם; לכן, 93 אחוזים מאלה שנמצאים בטיפול רגיל חוזרים להשתמש במטאמפטמין.

  1. 1. חילוף חומרים: התהליכים בגוף שהופכים מזון לאנרגיה.